Oldal kiválasztása

Eljött a jó idő, és kerti partit szerveznél? Mutatjuk, hogy mikre figyelj oda egy felejthetetlen kerti parti szervezéséhez.

A kerti partik népszerűsége

A kerti partik különösen népszerűekké váltak, hiszen lehetőséget biztosítanak arra, hogy barátokkal, családtagokkal vagy munkatársakkal együtt élvezhessük a szép időt a saját otthonunk kertjében. Emellett a kerti partik szervezése sokkal olcsóbb és kényelmesebb is lehet, mint egy étteremben vagy más rendezvényteremben tartott rendezvény.

A kerti partik népszerűsége nem meglepő, hiszen ezek a rendezvények lehetőséget biztosítanak arra, hogy a résztvevők elszakadjanak a mindennapi rutintól, pihenjenek, élvezhessék a természetet és erősítsék a kapcsolatokat a családtagokkal és barátokkal.

A megfelelő időpont és időjárás

A kerti parti sikeressége nagyban függ a megfelelő időpont és időjárás kiválasztásától. A tavasz végi, nyári hónapokban a legalkalmasabb időpont a kerti parti megrendezésére a hétvége, hiszen ekkor a legtöbben nem dolgoznak, és könnyebben tudnak elszakadni otthonról egy pár órára.

Amennyiben lehetséges, érdemes arra törekedni, hogy a kerti partit délután vagy este tartsuk meg, hiszen ekkor a nap már nem olyan erős és a hőség is csökken. Emellett este a világítás is hozzájárulhat a parti hangulatához.

Az időjárás előrejelzésének figyelembe vétele is nagyon fontos a kerti parti sikeressége szempontjából. Ha lehetséges, érdemes arra törekedni, hogy a rendezvényt olyan napon tartsuk meg, amikor nem várható eső vagy vihar. Amennyiben mégis eső várható, érdemes elővigyázatossági intézkedéseket tenni, például sátrat bérelni, vagy felkészülni a buli házban történő folytatására.

Fontos megjegyezni, hogy bár a nyári hónapokban a legtöbben a meleg időjárást részesítik előnyben, a túlzott hőség is kellemetlen lehet a vendégek számára. Emiatt érdemes gondoskodni a megfelelő árnyékolásról, például napernyők vagy sátrak használatával.

A megfelelő helyszín kialakítása

A tökéletes házi bulihoz elengedhetetlen a megfelelő helyszín kialakítása. A helyszín kialakítása során több tényezőt is figyelembe kell venni, például a rendelkezésre álló területet, a vendégek számát, a programokat és a hangulatot.

Először is érdemes a kert rendbetételével és tisztításával kezdeni. Ezt követően érdemes elgondolkodni a szükséges bútorzat és díszítés kiválasztásán. A bútorzat lehet például kerti asztalok, székek, napágyak vagy párnák. Ha nincs elegendő kerti bútorunk, akkor fontoljuk meg az asztalok, székek bérlését. A díszítéshez használhatunk például virágokat, led fényeket, lufikat vagy egyéb díszítőelemeket.

Fontos, hogy a helyszín kialakítása során figyelembe vegyük a vendégek számát és a programokat is. Ha például nagyobb számú vendég várható, akkor érdemes több asztalt és széket biztosítani. Ha pedig a programok között szerepel tánc vagy játékok, akkor érdemes elegendő teret biztosítani ezeknek a tevékenységeknek.

A világítás is nagyon fontos a kerti parti hangulatának kialakításában, illetve a parti estig való tartásához is elengedhetetlen. Ha a kültéri világításaink nem biztosítanak elegendő fényforrást, akkor érdemes erre alkalmas berendezéseket is beszereznünk.

A megfelelő étel- és italválasztás

Végül pedig beszéljünk egy kicsit az ételekről és italokról. Előbbiek terén érdemes olyanokat választani, amelyek illeszkednek a rendezvény hangulatához és a vendégek ízléséhez.

A nyári hőségre való tekintettel érdemes olyan ételeket választani, amelyek könnyen emészthetők és nem túl nehezek. Ilyenek például a saláták, a hideg előételek, a grillezett húsok, zöldségek vagy a gyümölcsök.

Ha a vendégek között vannak vegetáriánusok vagy vegánok is, érdemes ezt is figyelembe venni az ételválasztás során. Ilyenkor érdemes változatos zöldség- és gyümölcsleveseket, salátákat, grillezett zöldségeket vagy vegán pizzákat kínálni.

A közös főzés is nagyon jó móka lehet a kerti partik során, hiszen ez idő alatt rengeteget lehet beszélgetni, ismerkedni. Ilyenkor érdemes olyan ételeket választani, amelyek könnyen elkészíthetők és sokan kedvelik őket. Ilyenek például a bográcsos, a tárcsás vagy a grillezett ételek. Ha nincs kedvünk sütni-főzni, akkor rendeljünk pár doboz pizzát vagy egy hideg/meleg tálat és élvezzük a hangulatot.

Az italok választásakor legyünk figyelemmel a vendégek igényeire. Nyáron a hideg italok, például a víz, a limonádé, a hideg sör vagy a bor különösen népszerűek. Ha a vendégek között vannak, akik autóval érkeznek, akkor gondoskodjunk az alkoholmentes italokról is. A szeszes italok mellett természetesen ne feledkezzünk meg a gyümölcslevekről és kólákról sem.

Gondoskodj a hangulatról

Lehetnek finomak az ételek, jók az italok, szépek a berendezések, de mit sem ér egy kerti parti jó hangulat nélkül. Ebben a fejezetben ehhez adunk pár tippet.

A közös programok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vendégek jobban megismerjék egymást és jobban ellazuljanak. Nyugodtan feldobhatjuk a hangulatot egy közös focival, főzéssel, társasjátékkal vagy valamilyen ügyességi játékkal. Ha a partiban sok a pár, akkor szervezhetünk játékos vetélkedőt, melyben eldől, hogy melyik pár ismeri egymást a legjobban, vagy, hogy melyik pár tud a legjobban együttműködni.

Természetesen egy jó kerti partiban a zene és a tánc sem maradhat el, már a kezdés pillanatától érdemes valamilyen hangulathoz illő zenét játszani. Az est későbbi folyamán pedig nyugodtan hangosítsuk fel, hogy elkezdődhessen a tánc.