Oldal kiválasztása

Ebben a cikkben megismerkedünk az amigurumi alapjaival, bemutatjuk a legfontosabb eszközöket, az alapöltéseket és eme művészet történetét. Ha pedig kedvet kapnál az amigurumizáshoz, akkor pedig nézz szét Panka Fonal Kincsesbányájában.

Mi az az amigurumi?

Az amigurumi a horgolás és kötés egy különleges ága, amelynek célja, hogy apró, aranyos játékokat és figurákat készítsünk. Az amigurumi szó a japán „ami” szóból, valamint a „nuigurumi” szóból ered. Az előbbi kötöttet, horgoltat jelent, míg az utóbbi játékfigurát. Ez a technika leginkább a japán kultúrából ered, de mára az egész világon elterjedt, és egyre népszerűbbé válik a kézművesek körében.

Az amigurumi figurák lehetnek állatok, emberek, mesefigurák vagy akár élettelen tárgyak is, amelyek mind bájos, gyakran nagy szemekkel és aranyos arckifejezéssel készülnek. A készítésükhöz alapvetően horgolási technikákat alkalmaznak, bár néha kötés is szerepet kap. A figurák mérete változó lehet, a nagyon apró, kulcstartó méretű daraboktól kezdve a nagyobb, plüssjáték méretű alkotásokig.

Az amigurumi készítése nemcsak a kreativitást és a kézügyességet fejleszti, hanem remek módja annak is, hogy egyedi, személyes ajándékokat készítsünk szeretteinknek. Az elkészült figurák gyűjthetőek, ajándékozhatóak, és díszként is funkcionálhatnak a lakás bármely pontján.

Az amigurumi nagy előnye, hogy bárki számára elérhető és megtanulható. Kezdők is bátran belevághatnak, mivel az alapvető technikák és öltések viszonylag egyszerűek, és rengeteg online forrás, minta és videó áll rendelkezésre, hogy segítsen az elsajátításban. A gyakorlottabb horgolók pedig bonyolultabb, részletgazdagabb figurákat is készíthetnek, saját terveik és elképzeléseik alapján.

Az amigurumi készítéséhez szükség van néhány alapvető eszközre és anyagra, mint például horgolótűk, fonalak, tömőanyagok és varróeszközök. Az amigurumi világában rengeteg variáció és lehetőség rejlik, így mindenki megtalálhatja a saját stílusához és szintjéhez leginkább illő projekteket.

Amigurumi eszközök

Az amigurumi készítése különleges eszközöket igényel, amelyek segítségével a horgolt figurák pontosan és szépen elkészíthetők. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb eszközöket és anyagokat, amelyekre szükséged lesz az amigurumi horgolásához.

1. Horgolótűk

A horgolótűk az amigurumi alapvető eszközei. Különböző méretű és anyagú horgolótűk léteznek, de az amigurumihoz leggyakrabban használtak a vékonyabb tűk, általában 2-4 mm közötti méretben. A tűk anyaga lehet fém, műanyag vagy bambusz, és a választás gyakran a személyes preferenciáktól függ.

 • Méret: A horgolótű méretét a használt fonal vastagságához kell igazítani. Vékonyabb fonalhoz kisebb méretű tűre van szükség, míg vastagabb fonalhoz nagyobb méretű tű ajánlott.
 • Anyag: A fém horgolótűk tartósak és simák, ami gyors horgolást tesz lehetővé. A bambusz és műanyag tűk könnyebbek és melegebb tapintásúak, ami hosszabb horgolás során kényelmesebb lehet.

Tekintsd meg a PRYM horgolótűket ezen a linken.

2. Fonalak

Az amigurumi figurákhoz különféle fonalak használhatók, de a leggyakoribb a pamut fonal, amely erős, tartós és könnyen kezelhető. Azonban más típusú fonalak is szóba jöhetnek, attól függően, hogy milyen textúrát és hatást szeretnél elérni.

 • Pamut fonal: Népszerű választás, mert nem nyúlik, és a horgolt szemek szép, egyenletes textúrát adnak. Tökéletes választás kezdők számára.
 • Akril fonal: Olcsóbb, mint a pamut, és széles színválasztékban kapható. Az akril fonal rugalmasabb és melegebb, de hajlamosabb a bolyhosodásra.
 • Gyapjú fonal: Ritkábban használják amigurumihoz, de különleges hatást érhetsz el vele. A gyapjú puha és meleg, de nehezebb tisztítani és ápolni.

Tekintsd meg az amigurumi fonalainkat itt.

3. Tömőanyag

Az amigurumi figurák kitöméséhez különféle anyagok használhatók, amelyek biztosítják, hogy a kész mű puha és formát tartó legyen. A leggyakoribb tömőanyag a poliészter tömőanyag (vatta), amely könnyen kezelhető és elérhető.

 • Poliészter tömőanyag: Puha, könnyű és rugalmas, ami ideális választás az amigurumihoz. Könnyen hozzáférhető és megfizethető.
 • Gyapjú vagy pamut tömőanyag: Természetes alternatíva, amely környezetbarátabb, de drágább és nehezebben beszerezhető.
 • Régi textíliák vagy pamutgolyók: Kreatív újrahasznosítási lehetőség, ha kéznél vannak régi pólók vagy ruhadarabok.

Tömőanyagokat, amigurumi töltetet itt találhatsz.

4. Biztonsági szemek és orrok

A biztonsági szemek és orrok fontos részei az amigurumi figuráknak, mivel ezek adják meg a karakter arckifejezését és aranyos megjelenését. Ezek az elemek műanyagból készülnek, és úgy tervezték őket, hogy biztonságosan rögzíthetők legyenek a figurához.

 • Biztonsági szemek: Különböző méretekben és színekben kaphatók, és általában hátulról csavaros zárral rögzíthetők.
 • Biztonsági orrok: Hasonló módon működnek, mint a szemek, és különböző formákban és méretekben elérhetők.

Biztonsági szemeket itt, biztonsági orrokat pedig itt találhatsz.

5. Varrótűk és egyéb eszközök

Az amigurumi készítéséhez szükség van varrótűkre is, amelyekkel összeállíthatod a különálló részeket, és rögzítheted a dekoratív elemeket. Emellett más hasznos eszközök is jól jöhetnek.

 • Varrótűk: Nagy szemű, tompa hegyű tűk ideálisak a horgolt darabok összevarrásához.
 • Jelölők: Segítenek nyomon követni a sorok kezdetét és végét, különösen hasznosak, ha bonyolultabb mintát horgolsz.
 • Olló: Éles olló szükséges a fonalak pontos elvágásához.

Varró és horgolótűket itt találhatsz.

Amigurumi alapöltések és elnevezéseik

Az amigurumi készítése során néhány alapvető horgolási öltést kell elsajátítanod. Ezek az öltések adják meg a figurák formáját és textúráját. Bár az amigurumi technika egyszerű, az alapöltések precíz kivitelezése elengedhetetlen a szép és egyenletes végeredményhez. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb amigurumi alapöltéseket és azok elnevezéseit.

1. Láncszem (Chain Stitch – ch)

A láncszem az egyik legelső öltés, amelyet meg kell tanulnod. Ez az öltés adja meg az alapot sok horgolási projekt számára, beleértve az amigurumit is.

Alapöltés megvalósítása: Kezdd egy hurokkal, majd húzd át a fonalat a hurkon a horgolótű segítségével. Ismételd ezt a mozdulatot a kívánt láncszemek számáig.

2. Rövidpálca (Single Crochet – sc)

A rövidpálca az amigurumi leggyakrabban használt öltése. Ez az öltés adja a figurák szilárdságát és sűrűségét, amely szükséges ahhoz, hogy a kész alkotás formát tartson.

Rövidpálca öltés lépései: Szúrj be a tűt a következő láncszembe vagy öltésbe, húzd át a fonalat a hurkon, majd ismét húzd át a fonalat mindkét hurkon a tűn.

3. Félpálca (Half Double Crochet – hdc)

A félpálca magasabb, mint a rövidpálca, de még mindig viszonylag alacsony és tömör öltés. Ez az öltés kevesebb formázást igényel, és néha nagyobb figurák készítéséhez használják.

Félpálca végrehajtása: Hurkolj egy fonalat a tűre, szúrj be a következő öltésbe, húzd át a fonalat a hurkon, majd ismét húzd át a fonalat mindhárom hurkon a tűn.

4. Egyráhajtásos pálca (Double Crochet – dc)

Az egyráhajtásos pálca magasabb, mint a rövidpálca és a félpálca. Ezt az öltést ritkábban használják amigurumihoz, de néha nagyobb daraboknál vagy speciális textúrák eléréséhez alkalmazzák.

Egyráhajtásos pálca elkészítése: Hurkolj egy fonalat a tűre, szúrj be a következő öltésbe, húzd át a fonalat a hurkon, majd ismét húzd át a fonalat az első két hurkon a tűn, végül húzd át a fonalat a maradék két hurkon.

5. Hamispálca (Slip Stitch – sl st)

A hamispálca egy nagyon alacsony, szinte láthatatlan öltés, amelyet leggyakrabban sorok összekapcsolására, körök lezárására vagy egy szorosabb szél létrehozására használnak.

Elkészítése: Szúrj be a tűt a következő öltésbe, húzd át a fonalat mindkét hurkon a tűn egy lépésben.

6. Szaporítás (Increase – inc)

A szaporítás technikája növeli az öltések számát egy adott sorban vagy körben, és ezáltal lehetővé teszi a figura szélesítését vagy kibővítését.

Végrehajtása: Készíts két rövidpálcát ugyanabba az öltésbe. Ismételd ezt a kívánt szaporítások számáig.

7. Fogyasztás (Decrease – dec)

A fogyasztás csökkenti az öltések számát egy adott sorban vagy körben, ami szükséges a figura szűkítéséhez vagy formázásához.

Öltés folyamata: Szúrj be a tűt a következő öltésbe, húzd át a fonalat, majd ismét szúrj be a tűt a következő öltésbe, húzd át a fonalat, majd húzd át a fonalat mindhárom hurkon a tűn egyszerre.

Az amigurumi története

Az amigurumi művészete Japánból ered, ahol a kézzel készített, aranyos figurák hagyománya már évszázadok óta jelen van. Az amigurumi, ahogy ma ismerjük, a modern japán kultúra részeként vált ismertté és népszerűvé, de gyökerei mélyebbre nyúlnak a japán kézművesség történetében.

A kezdetek

A horgolás és kötés technikái régóta jelen vannak Japánban, de az amigurumi különleges műfaja csak a 20. század közepén kezdett igazán kibontakozni. A második világháború utáni időszakban Japánban újraéledt az érdeklődés a kézműves tevékenységek iránt, és az emberek egyre inkább visszatértek a hagyományos kézimunkákhoz. Ekkoriban váltak népszerűvé a horgolt és kötött játékok, amelyeket gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt készítettek.

A kawaii kultúra hatása

Az 1970-es és 1980-as években a japán popkultúrában elterjedt a „kawaii” esztétika, ami magyarul „aranyosat” jelent. Ez a stílus hatalmas hatást gyakorolt az amigurumira, mivel a kawaii kultúra kedvelte az apró, aranyos és színes figurákat. A kawaii figurák nagy szemekkel, bájos arckifejezéssel és puha, kerek formákkal rendelkeznek, amelyek tökéletesen illeszkedtek az amigurumi technikához. Ez a trend segített abban, hogy az amigurumi gyorsan népszerűvé váljon Japánban és világszerte.

Nemzetközi elterjedés

A 2000-es évek elején az internet és a közösségi média megjelenése hozzájárult az amigurumi nemzetközi elterjedéséhez. Az online platformokon keresztül a kézművesek megoszthatták munkáikat, mintáikat és technikáikat, ami lehetővé tette, hogy az amigurumi művészete globálisan is elterjedjen. Az emberek világszerte elkezdtek amigurumi figurákat horgolni, és közösségek alakultak ki, amelyekben tapasztalatokat cserélhettek és inspirációt meríthettek egymás munkáiból.

Az amigurumi napjainkban

Ma az amigurumi világszerte népszerű hobbi és művészeti forma. Különféle rendezvények, workshopok és online tanfolyamok révén a horgolni vágyók könnyen elsajátíthatják az alapokat és fejleszthetik technikájukat. Az amigurumi figurák már nemcsak játékok, hanem dekoratív tárgyak, ajándékok és műalkotások is lehetnek.

Az amigurumi közösségek továbbra is aktívak az interneten és a közösségi médiában, ahol a kézművesek megosztják munkáikat, ötleteiket és inspirációikat. Az amigurumi technika folyamatosan fejlődik, új minták és öltések jelennek meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a horgolt figurák egyre részletgazdagabbak és kreatívabbak legyenek.